29 Şubat 2020 Cumartesi

Uçurumun Kenarında Danstan Dolu Dizgin Savaşa


Evvelki gece, geç saatlerde, olayları izleyince, bazı satır arası okumalardan da yola çıkarak, Lastikleri patlatılmış Türk savaş araçlarının videosunu kast ederek, şöyle yazmıştık.
"Belli ki Rusya savaş istemiyor. Sadece "ayağına sıkmış".  Ölümler buradan değil. Bu sadece bir uyarı olsa gerek. Türkiye'de Suriye'yi suçluyor henüz Rusya'yı suçlamıyor. Yani uçurumun kenarında dansa devam. #SuriyedenÇık"
Gelişmeleri biraz daha izleyince yine satır arası ifadelerden ve kimi davranışlardan (Örneğin Erdoğan'ın görünmemesi ve bir sözcünün geçmiş zaman kullanarak cezalandırıldılar gibi ifadelerinden) yola çıkarak yatmadan önce şu sonucu çıkaran tweeti yazmıştık.
"Galiba Erdoğan ABD ve Avrupa'dan aradığı desteği bulamadı. Destek bulamayınca da "İntikam alındı, askerlerin kanı yerde kalmadı" deyip tekrar Rusya ile müzakereye dönecek gibi görünüyor şu saatlerde."
Dünkü gelişmeler bu öngörüyü doğruluyordu.
*
Bugün durum dramatik olarak değişmiş olmalı.
Çünkü bugün Erdoğan ortaya çıktı ve gülmeye başladı. Suriye'de kalmaya devam edeceğiz (Muhalifler bitti demeden bu iş bitmez manasındaki sözleri) diyerek bir de posta koydu.
Bu davranışlara ve sözlere bakarak durumun tamamen değiştiğine ilişkin aşağıdaki sonuçları çıkardık.
Bunları bir seri tweet'te aşağıdaki gibi yazdık.
Dileriz yanılırız.
Bir not düşmüş olalım.
*
·        Öyle görülüyor ki, 1 Mart'tan sonra Erdoğan Suriye'ye saldıracaktır. İki gündür ortalıkta görünmüyordu. Şimdi ABD ve Avrupa'nın desteğini almış olmalı ki yine ortalığa çıktı ve gülmeye başladı. ABD ve Avrupa Rusya ve Suriye'ye iyi bir ders vermek için Erdoğan'a haydi demiş olmalı”
·        “Rusya ve Suriye'nin olanakları sınırlı. ABD ve Avrupa Rusya ve Suriye'yi iyice yıpratıp güçsüz düşürmek ve Rusya'yı Ortadoğu'da geriletmek için Erdoğan'a destek verecekler. Erdoğan dün İran'ın Askerlerini vurarak onlara mesajını vermişti. mesaj alınmış olmalı.”
·        “Şu an Erdoğan, İran, Suriye ve Rusya'ya karşı NATO'nun (ABD ve Avrupa'nın) vurucu gücü olmaya karar vermiş ve onlar da bunu kabullenmiş görünüyor. Gülmesinin nedeni bu. O gülüş ahlaki değil, politik gülüş. İpten kurtulmanın gülüşü.”
·        “Onlardan destek alamasaydı, rusya'nın önerdiği Idlip'te mültecilerin içinde kalacağı ama M4 ve M5'i Suriye'ye bırakan bir uzlaşmaya evet demek zorunda kalacaktı. Bu geri adımın sonu olacağını biliyordu. Çünkü bir kere geri adım attı mı bunu diğerleri izleyecekti.”
·        “Şimdi burada kurtulduğunu düşünüyor ve gülüyor. Bu yazdıklarım bir arka plan bilgisine dayanmıyor. Erdoğan'ın geçmişteki davranışları, güçlerin çıkarları ve güçlerinin durumuna dayanıyor. Rusya hep Erdoğan ile uzlaşarak yol almaya çalıştı.”
·        “Erdoğan şimdi garantileri almış olmalı ki yine yüksekten konuşmaya başladı. Bir zamanlar nasıl ABD'ye karşı Rusya ile uzlaştı ise bir gecede öbür tarafa geçti ise, nasıl bir gecede Ergenekon tarafına geçti ise yine aynısı oldu büyük bir olasılıkla.”
·        “2015 yılında "Erdoğan Herşeyi Yapacaktır" başlıklı yazıda bu uyarılarımızı sıralamıştık. https://demirden-kapilar.blogspot.com/2015/10/ankara-katliamndan-sonra-tekrar.html  Orada şöyle yazıyorduk defalarca: Çünkü Erdoğan’ın önünde iki seçenek vardır ve kendini bu iki seçeneğe mahkûm eden de bizzat kendisidir:”
·        “Ya başkanlık rejimi ile başkanlık sarayında oturmaya devam etmek; bu fiili başkanlık rejiminin olabildiğince sürdürerek aynı zamanda bu fiili başkanlık rejiminin olanaklarını kullanarak buna yasal bir çerçeve hazırlamanın yollarını bulmak ve fırsatını kollamak zorundadır;Ya da mahkemeye çıkarılacak, hapishane veya tımarhaneye veya (intihar da edebilir) mezara gidecektir."
Kendisiyle birlikte Türkleri de felakete sürükleyecektir.
Ermenileri ve Rumları katletmenin, sürmenin laneti Türklerin üzerinde kalmaya devam edecek. Erdoğan bu lanetin somut ifadesidir.
Şimdi buna muhtemelen Savaşla birlikte Kürt illerinde pogromlar ve sürmeler de eklenecektir.
Bunun da sinyalleri veriliyor.
29 Şubat 2020 Cumartesi

1 yorum:

Aliekber Güler dedi ki...

Ne abd ne de avrupanın kısaca nato nün türkiye veya erdoğanın bu konuda arkasında duracağını düşünmüyorum. Rus uçağının düşürülmesinden sonra dahi nato erdoğanın arkasında durmadı ve bu durum sonucu erdoğan rusya ile hareket etmek (kucağına düşmek) zorunda kaldı. Benzer bir durum yaşanabilir ama daha zor şartlar altında olduğu acıktır. Kozlar erdoğan aleyhinedir. Suriye ile savaşa tek başına girebilir mi. Bu da güçlü bir olasılık gigi durmuyor. Keşke olsa.