3 Nisan 2020 Cuma

“Genel ve Ülke Çapında En Az Bir Aylık Sokağa Çıkma Yasağı” Günümüzde Niçin Devrimci Bir Öneridir?


Marksizm’i kimileri her dönem geçerli bir reçete sanır. Haybuki marksizimin tek söylediği her somut durum için geçerli reçeteler olmadığıdır. Marksizmin bir tek reçetesi vardır, O reçetede şu yazar: reçete yoktur. “Gerçeklik somuttur”
Eski reçetelerle idare edenler, şimdiki somut gerçekliği kavrayamayanlar sokağa çıkma yasağı önermemizi değerli dostumuz Tamer Doğan gibi “akıl tutulması” olarak tanımlıyorlar.
Bizce kendileri akıl tutulmasında. Çünkü eski ezberleriyle idare ediyorlar ve bugünün özgüllüğünü, öne çıkan sorunun ne olduğunu görmüyorlar.
Lenin, 1917’de Petrograd’a inip de Rusya gibi geri bir ülkede, “Nisan Tezleri”ni okuduğunda, bütün “eski Bolşevilkler” hatta Lenin eğitiminden geçmiş olanları, “bizim ihtiyar çıldırmış” diyorlardı. Çünkü o güne kadar örendiklerinin tersini söylemeye başlamıştı birden Lenin.
Tarih lenin’in o verili anda doğru olanı önerdiğini gösterdi. Ama oraya Hegel'in Mantık’ının sayfalarından, en soyut felsefe çalışmalarından gelmişti.
Biz düşünce ve davranışımızla Lenin’in örneğini izlemeye devam ediyoruz.
Bu örneği de sadece söylediklerinin doğruluğundan o kadar emin olmamaları gerektiğini hatırlatmak için belirttik. Yoksa Lenin öyle yapmıştı  o halde biz de doğru yapıyoruz demek gibi bir düşüncemiz yok her durumu somut olarak ele almak gerekir. O nedenle somut duruma gelelim.