(Derlemeyi İndirmek İçin Kitap Kapağının Resmini Tıklayınız)
Çeyrek Yüzyıl Sonra Bir HatırlamaBugünlerde, Öcalan’ın, kaçırılışının 25. Yılına gelen günde, yani 15 Şubat tarihinde, silahlı Mücadelenin Son Bulduğuna dair bir çağrı yapacağı söyleniyor.
O tarihte ve böyle bir çağrı olur mu?
Bilmiyoruz.
Nihayetinde bu gibi ayrıntılar veya semboller bile ince ayarlarla belirlenir.
Anca Çeyrek yüzyıl önce 1998’in son aylarından, yani Öcalan’ın Türk Devleti’nin tehditle-ri üzerine Suriye’den çıkmak zorunda kalışından beri neredeyse günü gününe yazılar yaz-mış ve gidişin analizlerini yapmıştık.
Bugün hala bu yazdıklarımızı yayınlamaya değer buluyoruz. O zaman bu gelişmeler üzerine yazanların çoğunun ise, o zaman yazdıklarının pek hatırlanmasını istemeyeceğini düşünüyoruz.
O dönemde yazdıklarımızı daha önce derlemiştik. Şimdi bu durumda ve bu günleri ve Öcalan’ın nasıl davranacağını daha doğru olarak öngörebilmek için bu yazılar bir yöntem verebilir. Bu nedenle tekrar yayınlıyoruz.
11 Şubat 2025 Salı
Demir Küçükaydın
demiraltona@gmail.com
https://demirden-kapilar.blogspot.com/
Sunuş
15 Şubat 1999’da Öcalan Kenya’da Amerikalılar tarafından Türk İstihbarat görevlilerine teslim edildi. Bundan birkaç ay önce de Suriye’yi terk etmek zorunda kalmış ve sonu esa-retle bitecek Odysseus başlamıştı.
Biz o dönemde, bütün önemli dönüm noktalarında neredeyse günü gününe, hatta bazen bir-kaç saat sonra gelişmeleri değerlendirmiş ve yorumlar yapmıştık.
Ancak o zamanlar bütün bu değerlendirme ve yorumlar o sıralar çok daha sınırlı kullanılan ve çok az sayıda kişi tarafından ziyaret edilen bazı internet forumlarında yayınlanabilmişti. Çoğu bilinmeden öyle kaldı ve unutuldu gitti.
İşte bugünü gününe yazılmış yazılar elinizdeki derlemenin Birinci Bölümünü oluşturuyor.
Daha sonraki dönemde, “Bir Dönemin Eşiğinde” başlığı altında, İmralı sürecini ve oradaki politika değişikliklerini bir seri yazıda inceledik. Bu yazıları da öncelikle sayfamızda ya-yınladık.
Ama bununla da kalmadık ve bu yazıları o dönemde yazdığımız Özgür Politika ve onun Türkiye’de çıkan Gündem’e yolladıksa da hiç birinde basılmadı. Sadece Gecekondu semt-lerinde çalışan küçük bir sosyalist grup bunları alıp Son Kavga adlı dergisinde yayınladı. Ve çoğu kez olduğu gibi bu dergi de daha sonra çıkmaz oldu.
Bu yazıları sadece PKK ve organları görmezden gelmedi. Hem Türk sosyalistleri hem de PKK muhalifi Kürtler de görmezden geldi. Daha sonraki bir dönemde, bu yazıları Genellik-le Kürtlerin müdavimi olduğu birkaç tartışma forumuna astık ama bu yazılarda söylenenle-re ilişkin bir tek ciddi değerlendirmeye rastlamadık. Sanki yokmuş gibi davranıldı. Çünkü söylenenler hiç kimsenin işine gelmiyor, yaratılmak istenen resimlerle uyuşmuyordu. Bu-nun için dikkatlerden uzak tutulması, susuşa getirilmesi gerekiyordu.
İşte bu yazılar da elinizdeki derlemenin İkinci Bölümünü oluşturuyor ve “Yeni Politikanın Analizi” başlığını taşıyor.
Daha sonraki dönemde, Özellikle Özgür Politika sayfalarında gerek sonraki değişmeleri gerek yeni politikayı analiz eden birçok yazılar yazdık. Bunlardan ilk konuyla en ilgili olanlarından küçük bir demet de Üçüncü Bölüm’ü oluşturuyor.
Kitaplar gerçek söyleyeceklerini dip notlarında söyler. İlk bölümdeki yazılar yazıldığında, o sıralarda çeşitli internet forum ve gruplarında bu yazılara ve o zamanki tavrıma ilişkin birçok karşı çıkışlar ve eleştiriler oluyordu. Bu cevaplarda en alfabetik ama aynı zamanda birçok en temel konuyu da sık sık açmak gerekiyordu. Ayrıca bu cevaplarda o günlerin ruh hali ve anlayışları çok daha otantik olarak yansıyordu.
İşte o dönemde bu derleme çerçevesinde yapılmış tartışmalar içinden seçilmiş küçük bir demet yazı da Dördüncü Bölümü oluşturmakta.
Bakalım bu kez tepkilerde bir değişme olacak mı?
Demir Küçükaydın
11 Şubat 2005 Cuma
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder