30 Nisan 2024 Salı

Politik Mücadele ve Bayramların Sosyolojsi - 1 Mayıs - Newroz - Kurban Bayramı

İndirmek için kitap: Politik Mücadele ve Bayramların Sosyolojisi - 1 Mayıs, Newroz, Kurban Bayramı
Kitap EPUB ve PDF formatlarında şu adresten indirilebilir:

2024 1 Mayıs'ı yaklaşırken yayınladığımız bu derlemede neredeyse çeyrek yüzyıl boyunca (2000-2024) Politik ve sosyolojik bağlamları çerçevesinde 1 Mayıs, Newroz ve Kurban bayramlarını ve ayrıca genel olarak bayramları ve anmaları ele alıyoruz. Yazıların yazıldığı tarihte hem o anmaların tarihsel ve sosyolojik anlamlarını ve tarihsel eğilimlerini ele alıyoruz hem de verili durumda hangi taktik, mücadele biçimleri izlenmesi gerektiğine ilişkin öneriler sunuyoruz. 

Okunduğunda ham politik (strateji, taktikler, örgütlenme biçimleri) düzeyde, hem teorik (sosyolojik) düzeyde alışılmış yaklaşımlardan farklı oldukları ve başka türlü bakışlara kapı açtıkları görülür. Aşağıda bir fikir vermesi için, derlemenin "İçindekiler" bölümü yer alıyor. (D.K. 30.Nisan.2024) 

Mart 2000 - Newroz’un Dönüşümü

Mart 2000 - Newroz Depremi ve Türk Solu

Nisan 2000 - 1 Mayıs'ın Doğuşu, Bugünü ve Geleceği Üzerine Düşünceler

Nisan 2000 - Newroz'da ve 1 Mayıs'ta Politika

Nisan 2001 - Demokratik Cumhuriyet ve 1 Mayıs

26 Nisan 2024 Cuma

Amerika'da olanları 7 Ekim'de Yazdığımız Yazıda Öngörmüşüz: 11 Eylül mü TET mi?

Bugün Amerika'da olanları öngörmüşüz. Daha ilk gün, 7 Ekim'de Yazdığımız Yazı bir kehanet oldu: 11 Eylül mü, TET mi? https://demirden-kapilar.blogspot.com/2023/10/11-eylul-mu-tet-mi.html

24 Nisan 2024 Çarşamba

Ermeni Katliamı ve “Sorunu” Üzerine Kırk Yıl Boyunca Yazılanlar (1980 – 2024) - Dokuzuncu Sürüm - Nisan 2024

Bu derlemede Demir Küçükaydın'ın Ermeni Katliamı ve "sorunu" üzerine 44 yıl boyunca yazdığı yazılar yer alıyor. Kitaptaki yazılardan hem yazarın konuyu ele alışındaki evrim, hem de Türkiye'de genel olarak konuya yaklaşımın evrimi izlenebilir.

Yazar hemen her durumda alışılmış ve yaygın görüşleri ve yaklaşımları da eleştirmekte, onların ilerici bir görünüm altında aslında demokratik olmaktan çok uzak olduğunu göstermektedir. Olaylara ve olgulara başka bir ışık altında bakmak isteyenlerin okuması gereken bir kitaptır.

Ermeni Katliamı geçmişe ait değildir. Ermeni katliamı üzerinden bugün ve gelecek tartışılmaktadır. Bugünkü Türkiye'nin toplumsal yapısı da ayrıca Ermeni Katlaimı olgusu görmezden gelinerek anlaşılamaz.

Dolayısıyla bu kitap demokratlar için hem bir program hem de programın arka planını oluşturan bir Tarih ve Teori de demektir.

PDF ve EPUB formatlarıyla linkten veya QR kodu taranarak indirilebilir.

https://disk.yandex.com.tr/d/fDXRFb-6wo3jrw