26 Mart 2023 Pazar

Demir Küçükaydın ile söyleşi 1 -T Günersel

Önemli kavram ve konular bağlamında çoğunluğa aykırı gelen görüşler dinlemek verimlere yol açabilir. Demir Küçükaydın ile Tarık Günersel'in yaptığı söyleşinin ilk bölümü. Buluşmada ortak bir dost var: dinleyici olarak Harun Turgan. İki kişiden de farklı görüşleri var, daha sonra belirtecek -yazılı olarak. Sohbet süreci an azından zamanla sınırlı. Kağıda dökülse daha ayrıntılı işlenebilecek yaklaşımlar: İrkilmeye ve düşünmeye hazır mısınız? :)

20 Mart 2023 Pazartesi

23 Yıl Öncesinden Bir Newroz Yazısı: "Newroz'un Dönüşümü" - Özgür politika

Yaklaşık çeyrek asır, 23 Yıl önce Özgür Politika'da "Newrozun Dönüşümü" (Sanırım hatalı dizilerek "Newroz Dönüşümü" diye yayınlanmış) başlıklı bir yazı yazmışım. Yıllar sonra okuyunca pek de fena yazmamışım dedim. Hala güncelliğini koruyor sayılır. Hatta fazlasıyla koruyor. Bu Newrozu da böyle kutlamış olalım.
(Elbette bu yazıyı yazdığımda 2005'ten sonra geliştireceğim Ulus ve Din konusundaki görüşlere henüz varmamıştım ama bu evrimin ipuçları da yine bu yazıda görülebilir.) 

21.Mart.2023

Newroz’un Dönüşümü

İnsanlık, tarihindeki büyük devrimler bayramlaşmıştır. İnsan, on binlerce yıl, bir kıtlık ekonomisi içinde ve açlık tehdidi altında yaşamıştır. Ancak son beş bin yılda, ılıman iklim ırmak boylarında düzenli ekinciliğin ve hayvancılığın keşfiyle, açlık tehdidinden kurtulabilmiş, düzenli bir artı ürün elde edebilmiştir.

16 Mart 2023 Perşembe

HDP'nn Türk "sosyalisti" ortakları, eğer sosyalist iseler, sosyalist öğretiye göre nasıl davranmalı?

HDP'nn Türk "sosyalisti" ortakları, eğer sosyalist iseler, sosyalist öğretiye göre nasıl davranmaları gerekir?

Çok temel teorik bir ilke vardır: Teoride uzlaşmaz olmak, taviz vermemek, pazarlık yapmamak, ama pratikte ve taktiklerde tam aksine olabildiğince esnek olmak.

Türkiye’nin küçük burjuva ortamında ve onun ürünü sosyalistlerde ise tam tersi geçerlidir: Teoride esnektirler, teorik ve programatik saflığa önem vermezler, pratikte ise tavizsiz, keskin ve sekterdirler.

Yaptıklarının aksinin doğru olduğunu akılları almaz.

14 Mart 2023 Salı

TİP ve EMEP'in Temel Yanlışı Nedir? - HDP Neden Haklıdır? - Bir Sosyalist Nasıl Davranır?

Aykırı Görüşler (4) - Bu videoda Emek ve Özgürlük İttifakında EMEP ve TİP'in taleplerinin HDP'den yanlışlığı, tutumlarının ne sosyalizmle ne de egemen ulustan bir demokrat olmakla bile bağdaşmayacağı marksizmin klasiklerinen örneklerle ve bizzat kendi tecrübelerimizle gösterilmeye çalışılıyor.

12 Mart 2023 Pazar

Aykırı Görüşler (3) - TİP'in Aday ve Oy Anlayışının Yanlışlığı - Hayaller ve Gerçek İlişkisi

Bu videoda önce kısaca TİP'in sosyalist iddialı bir parti olarak sosyalistlikle uyuşmayan Aday ve Oy Yaklaşımı Eleştiriliyor. Sonra da Muhalefetin cehennemin kapısından dönüşü ele alınıp bunun daha baştan engellenebileceği, yaşananlar yaşanmadan çok daha az kayıpla ve önceden de benzer bir sonuca ulaşılabileceği ve bu bağlamda geçmişteki önerilerimiz ve Aydınların HDP ve HDP'nin kendini ve Aydınları değerlendirişi ele alınıyor

10 Mart 2023 Cuma

Aykırı Görüşler (2) - Kriz Yaşanmadan Bu Çözüm Bulunamaz mıydı? HDP Neler Yapabilirdi?

Bu videoda aylar öncesinden muhalefetin adayının kim değil nasıl sorusu üzerinden aranması gerektiği ve bunun somut biçiminin ne olacağına ilişkin girişim ve önerilerimiz anlatılıyor. Önerilen Oydaşma yönteminin bu çözümün bile aylar öncesinden bulunmasını sağlayabileceği gösteriliyor. Ayrıca HDP'nin kendisinin görevini pazarlık değil, mücadeleye öncelik ve en yakını değil en geniş kabul göreni bulma şeklinde belirlemesi halinde yapabilecekleri de dolaylı olarak ele alınıyor.

9 Mart 2023 Perşembe

HDP Seçim Kampanyasında Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Bu videoda son gelişmeler, tarihin hiç hesaplanmayan yollardan akarak yolunu bulduğu doğrularken yanlışladığı, yanlışlarken doğruladığına dikkati çekilip başka örnekler veriliyor. Seçimlerin garanti olmadığı, aynı sorunların devam ettiği, farklı bir aşamada farklı biçimlerde ortaya çıkacağı. Başkanlık Yetkilerinin hiç umulmayacak sonuçlara yol açabileceği ve HDP'nin Millet İttifakı'dan ayrı durmasının ve bu ayrı duruşunun nasıl bir mesaj ve biçim içinde olması gerektiği ele alınıyor

Seahattin Demir'daş'ın Akşener'e Mektubunun Yanlışlığı ve Eleştirisi

Bu videoda Selahattin Demirtaş'ın Akşener'e yazdığı ve çok beğeni toplayan mektubunun eleştirisi. Düşmanların eleştirilmeyeceği, kitlelere yanlış hayaller yaydığı, taktik esneklikle Program ve Strateji ilişkisi

6 Mart gelişmelerinin bir değerlendirmesi, Sosyalist ve Demokratların Yapması Gerekenler...

Bu videoda 6 Mart günü yaşanan ani değişmelerin değerlendirmesi, bu gelişmelerin tabanın ve halkın baskısıyla gerçekleştiği, iki başkan yardımcısının Akşener'in döneşene kolaylaştıracak makyaj olduğu, ama sinerjiyi de arttıracağı, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını güçlendireceği, HDP'nin oyun kuruculuğu yapamayınca oyun dışına düşmesi, Tavrının ne olması gerektiği; TİP, EMEP, Yeşiller Sol Gelecek'in yapması gerekenler ve Kürt Özgürlük Hareketinin yapması gerekenler ele alınıyor.

Yeni Dönemde Nasıl Davranmak Gerektiği ve Politikada Taktikler Üzerine U...

bu videoda, Millet İttifakı'nın dağılmasından Sonra oluşan Yeni durumda Marks'ın örneğine dayandığımızı, Poitikada taktiklerin önemini, yayını yapışımızdan biraz sonra gerçekleşebilecek gelişmeler üzerine öngörülerimizi açıklıyoruz. Ve canlı bir deney yapmış oluyoruz.

Kılıçdaroğlu, Akşener, Yavaş ve HDP Üzerine - Hangi verilerle Hangi Çıkarsamalar

Bu videoda biraz sohbet havasında son altı ayda neyi neden yaptığım ve yazdığımı daha ayrıntılı olarak arka plan bilgilerle anlatıyorum. Bu ilk bölümde, bu devlete karşı mücadelede nelere nasıl dikkat etmek gerektiği konusunu somut olay ve kişiler üzerinden ela alıp anlatıyorum.

4 Mart 2023 Cumartesi

Yeni durumda ne yapmalı?

Bu durumu ancak Kılıçdaroğlu düzeltebilir.

Hiç ego yapmadan, geniş ve uzun vadeli düşünerek, sorumluluklu davranarak, hem kamuoyu önünde, dem de özel kanalları kullanarak Akşener'e ve tüm kamuoyuna yönelik olarak şuna benzer bir açıklama yapmalı:

"Yanlış yapmış, dayatmacı davranmış olabiliriz. Gördüğümüz ilgi bizi kör etmiş olabilir. Hatamızı biraz sert de olsa yüzümüze vurduğunuz için teşekkür ederiz. Ama gelin bana hatadan dönmek için bir fırsat verin. Ülkenin geleceğini karartmayalım. Bunun için elimden geleni yapmaya hazırım. Adaylıktan çekileyim ve yine birlikte kaldığımız yerden hepimizin üstünde anlaşabileceğimiz, sizin de kabul edeceğniz bir isim üzerinde anlaşarak ülkeyi Erdoğan kabusundan kurtaralım."

3 Mart 2023 Cuma

Baştan Yitirilmiş bir Savaşı Çevirmek İçin Umutsuzca Savaşacağız

 Akıllılar, önce kazanır, sonra formalite icabı savaşır; akılsızlar ise savaşarak kazanmaya çalışır” diyor Sun Tsu.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile muhalefet, “önceden kazanılacağı” belli bir savaşa değil, “savaşarak kazanmaya” çalışacağı bir savaşa giriyor.

Şimdi ne yapacağız?

Kılıçdaroğlu’nun adaylığını başından beri yanlış ve riskli bulsak, sürekli uyarıcı yazılar yazsak da tarafsız kalamayız, çünkü tarafsızlık Erdoğan’ı desteklemek anlamına gelir. Erdoğan ve ortakları karşısında mecburen, “mike mike” Kılıçdaroğlu’nun kazanması için savaşacağız.

Ne var ki bu çabalarımız hiçbir şeyi değiştiremeyecektir.

1 Mart 2023 Çarşamba

Seçimler ve Adaylık Sorunu Üzerine Söyleşiler ve Yazılar (28 Eylül 2022 – 7 Şubat 2023)

Eylül sonundan başlayarak öncelikle videolar ve podcastlar biçiminde, sonra giderek daha sıklıkla ve yazılarla ceçimlerde muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının kim olması, konuya nasıl yaklaşılması gerektiği gibi konuları, özellikle HDP’yi muhatap ve bir özne olarak görerek, öneriler yaptık. Yazmaya devam edecektik, serinin tam olması, birbirini tamamlayan yazıların adeta bir kitap oluşturması için yazacağımız birkaç konu daha vardı.

Ancak 7 Şubat Depremi ile yazmayı durdurduk. Şimdi tekrar aynı konu gündeme gelmiş bulunuyor. Bütün sol kamuoyu Kılıçdaroğlu’un ardaylığında anlaşmış, “oldu da bitti maşallah” havasında konuyu bir oldubittiye getirmeye çalışıyorlar ve bizim gibi konuyu soğukkanlıca ele alıp, her yönüyle incelemeye çalışanlara karşı, şahsa yönelik, çoğu kez hakarete de varan bir saldırı kampanyası yürütüyorlar.