31 Ekim 2023 Salı

Dünyanın, Marksizmin ve Marksistlerin Halleri Üzerine Kısa Değinmeler

Bu başlık altında dünyadaki gelişmelerİ, bu gelişmeler karşısında bir Marksist, bir devrimci, bir demokrat olarak doğru ve tutum alıp yerini doğru belirleyebilmek için hangi ölçülere dayanmak gerektiği, bu temellerin ışığında örneğin en son Filistin7deki gelişmeleri, İsrail Devleti sorununu nasıl ele almak ve nasıl bir çüzmü önermek ve savunmak gerektiği gibi konuları ele alacağız. Bu ilk videoda temeller ele alınıyor: a) Olaylara dünya ölçeğinde bakmak, b) Ezen ve ezilende ezilenden yana olmak, bu temeli ezilenlerin taktik veya stratejik yanlışlarına feda etmemek, c) Parçayı bütüne tabi kılmak. Kendi savaş mevziimizde azami katki yapmayı hedeflemek, d) bayta "kendi" devleti ve ulusu olmak üzere özellikle de zengin ve eg-ğemen batılı devletlere düşmn olmak, onlara karşı sapanından taşı hiç eksik etmemek, onların yaptığı ve söylediği her şey karşısında bir puştluk aramak. gibi bazı kenteriz noktaları ele alınıyor.

29 Ekim 2023 Pazar

Cumhuriyet’in İlanı Nedir?

Cumhuriyetin ilanı, Mustafa Kemal'in (Müslüman burjuvazinin ve devlet sınıflarının katledilen ve malları yağma edilen Hıristiyanlara karşı savunmasını örgütlemesinin aracı olan) Meclis'e karşı Bonapartist bir darbesi ve Osmanlı padişahlarında bile olmayan yetkilerle kendini donatması, Padişahsız bir padişahlık düzenine geçişidir.

Cumhuriyet'in İlanı, daha geniş ve tarihsel bir ölçekte, sosyolojik olarak, ta Sümerlerden beri gelen, Roma ve Bizans'tan ve bir ölçüde de Pers Uygarlığından devralınan devlet yapısının, aynı kalmak için değişmesi, kendini çağın koşullarına adapte etmesi, aynı özü, yani mutlak ve her şeyin üzerindeki devleti yaşatmak, devlet sınıflarının egemenliklerini sürdürmek için, kendini modernleştirmesidir. Dolayısıyla Cumhuriyet’in ilanı aslında kapitalizm öncesinin bir yapısının kendisini sürdürmesinin bir aracıdır. Bu nedenle zerrece demokratik bir karakter taşımamıştır ve taşıyamaz.

14 Ekim 2023 Cumartesi

Kıvılcımlı’yı Garbis’le Garbis’i Kıvılcımlıyla Anmak

Irkçı, faşist, İsrail devleti şu an Filistinlileri katlederken, başka bir konu çok anlamsız.

Ayrıca kendini sosyalist, solcu ya da ilerici sanan pozitivistlerin Politik İslam korkusuyla Siyonist ırkçılığın ve faşizmin ve tüm batılı emperyalistlerin propaganda aygıtlarına dönüşümünü gözlerken daha da anlamsız. Bir sel gibi geliyorlar. Konumlarına ve yaptıklarına ilişkin kafalarında en küçük bir kuşku yaratma olasılığı bile yok. Korkunç bir gericilik döneminden geçiyoruz.

Derken bu sabah bir WhatsApp grubu paylaşımında Garbis Altınoğlu’nun vefatının 15 Ekim 2019 olduğu ve bu vesileyle eşi Yıldız Aydın’ın yazdığı bir yazıya rastadım.

12 Ekim 2023 Perşembe

Ezilenlerin Yanında Yer Almak, Ezilenlerin Yöntemleri ve İç Tutarlılık Üzerine Çoook Eski Bir Yazı

Ezilenlerin yanında yer almak ve ezilenlerin yöntemleri üzerine: Aşağıdaki yazı internetin yeni yayılmaya başladığı zamanlarda bir forumda yazılmıştı, bana PKK'nın cinayetlerini görmüyor musun, onu niye destekliyorsun diyenlere karşı kategorik düzeyde bir cevaptı. Bugün de hala tavrımı bu kategorik cevap belirler. Devrimcilerin tavrı bu kategorik cevaba uygun olmalıdır.

“Özetle, PKK'nın "cinayetlerini" falan görmediğimi ya da "güzelleme" veya "kuyrukçuluk" yaptığım iddialarının hiç birisinin olgular düzeyinde karşılığı bulunamaz.
O zaman şu soruyu duyar gibi oluyorum. Peki o halde niye hala PKK karşısında örneğin bir Gökyüzü gibi tavrın yok. Yok çünkü, benim için diğerlerinin yanı sıra bir de teorik tutarlılık diye bir problem var.

8 Ekim 2023 Pazar

11 Eylül mü, TET mi?

Yeni kuşaklar 11 Eylül’ü biliyorlar. Onların çoğu dünyaya gözlerini bu olayla ve onun öncesinde yaşanmış Duvar’ın yıkılışının ortaya çıkardığı ideolojik iklimde açtılar. Bu nedenle, kral olsa soğanın cücüğün yemekten ötesini düşünemeyen çoban gibi, Filistinlilerin bu saldırısını 11 Eylül’e benzetiyorlar.

Ancak pek anılmayan ve artık unutulmuş bir olay daha vardır: Vietnam’da Tet saldırısı. “El Aksa Tufanı Operasyonu” daha ziyade Tet’e benzemektedir ve sonuçlarının da benzer olması umulur.