4 Mart 2023 Cumartesi

Yeni durumda ne yapmalı?

Bu durumu ancak Kılıçdaroğlu düzeltebilir.

Hiç ego yapmadan, geniş ve uzun vadeli düşünerek, sorumluluklu davranarak, hem kamuoyu önünde, dem de özel kanalları kullanarak Akşener'e ve tüm kamuoyuna yönelik olarak şuna benzer bir açıklama yapmalı:

"Yanlış yapmış, dayatmacı davranmış olabiliriz. Gördüğümüz ilgi bizi kör etmiş olabilir. Hatamızı biraz sert de olsa yüzümüze vurduğunuz için teşekkür ederiz. Ama gelin bana hatadan dönmek için bir fırsat verin. Ülkenin geleceğini karartmayalım. Bunun için elimden geleni yapmaya hazırım. Adaylıktan çekileyim ve yine birlikte kaldığımız yerden hepimizin üstünde anlaşabileceğimiz, sizin de kabul edeceğniz bir isim üzerinde anlaşarak ülkeyi Erdoğan kabusundan kurtaralım."

Böyle bir hamle birdenbire tüm bu karamsar havayı dağıtmakla kalmaz, Akşener'i de köşeye sıkıştırır.

Kabul ederse, nihayet, doğru dürüst, adayın kim olacağı müzakeresi başlar. Geç ve güç de olsa yanlıştan dönülmüş olur.

Reddederse o zaman kendisi tecrit olur. Ama böylece en azından hem dağılmanın tahribatı minimuma indirilir hem de İyi Parti'ye oy vereceklerden önemli bir kesimin oyu veya hayırhah bir tavrı elde edilebilir ve İyi Parti içinde, Akşener'in bu tavrana eleştirel bakanların eli güçlendirilmiş olur.

Ancak Kılıçdaroğlu'nun böyle davranacağını sanmıyorum. Karakter olarak buna uygun olsa da CHP'nin ortamı buna uygun değildir. Kimseyi ve hiçbir şeyi duymak bile istemiyorlardı. Bu ortamın baskısı Kılıçdaroğlu'nun eğer bir eğilimi varsa bile böyle davranmasına imkan vermez.

Peki hiç çıkış yok mu?
Yine de var. HDP’nin benzer bir katalizatör ve hata düzeltici işleve soyunması.

HDP yukarıda Kılıçdaroğlu’na önerdiklerimizi bir parti olarak, kamuoyu önünde Kılıçdaroğlu’na önerebilir. Yapmamasının tarihi bir hata olacağını açıkça söyleyebilir ve soldan bir baskı uygulayabilir sağcı bir politikacıya el uzatması için. Bu CHP’nin içindeki havayı dengeleyip, uzlaşma arayanların elini güçlendirebilir.

HDP böylece Erdoğan'ın yenilmesini en önemli sorun gördüğünü, kendisiyle ilişkiyi bile engelleyen İyi Parti'ye yönelik olarak, Kılıçdaroğlu'na  Akşener'le tekrar barış ve uzlaşma önerisi yapmasını önererek, kendi açısından fedakarlık yapmaktan kaçınmadığını gösterebilir.

Böylece nasıl Kılıçdaoğlu'nun önerdiğimiz gibi bir önerisi, Akşener'e kaçacak delik bırakmaz ise, HDP'nin böyle bir önerisi de Kılıçdroğlu'na kaçacak bir delik bırakmaz.

Böylece HDP ikisine de kaçacak delik bırakmaz.

Reddedenler kötü duruma düşer.

Eğer kabul edilir ve masa tekrar toparlanabilirse, muhalefeti yenilgiden kurtaran, aklı selime getiren olarak HDP'nin oyu da ikiye katlanır, bu yıkım ve yenilgi atmosferi de dağılır.

Erdoğan’a karşı zafer kazanılabilir.

Yoksa yenilgi şimdiden belli.

Erdoğan kazandığında bugünkü muhalefet aktörlerinden hiçbiri var olmayacak.

Önerim aşağı yukarı böyle.

Muhalefeti yenilgiden kurtarabilecek tek doğru davranış bu olabilir ve bu davranışı uygulayabilecek aktörler bunlardır.

4.3.2023, saat 10.00

Demir Küçükaydın

demiraltona@gmail.com

Blog: https://demirden-kapilar.blogspot.com/

Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/user/demiraltona

Podcast: https://soundcloud.com/demirden-kapilar

Kitaplarımızı İndirmek İçin:

https://disk.yandex.com.tr/d/MP0-52MFdgdqBg

https://disk.yandex.com.tr/d/2Vez45Mg7W7wzA

https://independent.academia.edu/DemirKucukaydin

 

Hiç yorum yok: