25 Mart 2020 Çarşamba

Tomas Pueyo'nun Yazısı Koronavirüs: Çekiç ve Dans




 Aşağıda linki bulunan Türkçeye çevrilmiş Tomas Pueyo'nun "Koronavirüs: Çekiç ve Dans" başlıklı uzun yazısı bugün yazdığım “Yaklaşan Felaket ve Onu Önlemenin Yolları” başlıklı yazının neredeyse ABD ve İngiltere için yazılmış bir versiyonu gibi. Tabii konunun teknik kısmı da derinliğine bilen bilim adamlarınca hazırlanmış ve desteklenmiş bir yazı. Yazımı abartılı bulanlar bugünkü çizgi izlenirse örneğin ABD’de ölümlerin on milyonları bulacağını öngören bu yazıyı okuyunca belki ddurumun fecaatini daha iyi anlayabilirler. Benim yazımda burada “Dans” denilen dönemin bir veya iki yılı bulabileceği öngörülüyor ve bu yazı o dönemin daha hafif atlatılabileceğini düşünüyor ve tabi ben daha uzun ve sert bir dönemle aşılabileceği kanısındayım. Ama bu önemli değil, bu, "çekiç" indirildikten sonra olaların gelişimine göre daha ince düzenlenebilir. Ayrıca benim sistemi kökten değiştirmek için bunu bir olanak olarak değerlendirme amacım da var. Bu nedenle önerilerim daha radikal ve eşitlikçi.

Bir de bu yazı yöneticilere yönelik onlara akıl veriyor. Benimki ise bir diktatörlüğü sarsmaya, oradan bir olanak yaratmaya çalışıyor.
Er veya geç Türkiye’de de "çekiç" indirilecek. Bu gelen dalgaya kimse direnemez.
Sorun  şudur:
a) Koronavirüs’ü bahane ederek tepkileri bastırmak için Hükümet mi indirecek?
b) Hükümetin aczi ve beklemesi karşısında, durumun kontrolden çıkacağını gören Ordu mu indirecek?
C) Demokratlar ve muhalefet harekete geçip hükümeti aradan çıkarıp. Gücü meclisin elinde toplayıp, bir darbeye imkan vermeden orduyu hastalığa karşı bir çekiç olarak kullanabilecek mi?
Bunun için elbet öngörü,  erken ve kararlı davranış, inisiyatif göstermek ve bu inisiyatifi bir organ kararıyla birleştirmek (Meclis’in toplanması, yurttaşları ve tüm devlet aygıtını kendisini yönetim organı olarak tanıması çağrısı yapması ve idareyi ele alması) gerekir. Destek bulabilir. Yeter ki inisiyatif kararlılık ve öngörü göstersinler. Ama maalesef muhalefet hükümetten önce iflas etmiş.)
Maalesef muhalefet, aydınlar, solcular, HDP vs. bugünkü yazımızı yok saymaya devam etti.
Sadece binlerce insan canını kaybetmeyecek, kendileri de kaybediyorlar.
Demir Küçükaydın
24 Mart 2020 Salı)
Yazının kendisini yollayamıyorum çünkü grafikler nedeniyle çok büyük ve dağıtıcım bu büyüklükteki yazıları yollamıyor.)


Hiç yorum yok: